» » » Κέρκυρα Αξιοθέατα – τοποθεσίες που πρέπει να δείτε

Κέρκυρα Αξιοθέατα – τοποθεσίες που πρέπει να δείτε

Δύσκολο να ξεχωρίσει κανείς ποιά είναι Αξιοθέατα στην Κέρκυρα και ποιά τα Μνημεία πολιτισμού ανάμεσα στα πανέμορφα κτίρια της, είναι τόσα πολλά, έτσι σε αυτή τη σελίδα παραθέτουμε τις τοποθεσίες αξιοθέατα που οπωσδήποτε πρέπει να δει ο επισκέπτης, και παρουσιάζουμε σε άλλη σελίδα όλα τα μνημεία πολιτισμού και σημαντικά κτίρια όπως τα δύο φρούρια της Κέρκυρας, το παλάτι των Αγίων Μιχαήλ και Γεωργίου στην βόρεια κορυφή της πλατείας Σπιανάδας, το πανέμορφο κτίριο που στέγαζε το θέατρο Σαν Τζιάκομο και σήμερα είναι η έδρα του Δημαρχείου, την Ιόνιο βουλή και την Ιόνιο ακαδημία, ερείπια άλλων φρουρίων στο νησί, το περίφημο ανάκτορο Αχίλλειο στο χωριό Γαστούρι κ.ο.κ

Ποντικονήσι

Κέρκυρα αξιοθέατα - Ποντικονήσι
Ποντικονήσι

Ποιός δε γνωρίζει το γραφικό νησάκι Ποντικονήσι στην είσοδο του κόλπου του Χαλικιόπουλου που είναι το σήμα κατατεθέν της Κέρκυρας, πάνω του υπάρχει η Βυζαντινή εκκλησία του Παντοκράτορα που περιβάλλεται από πυκνότατη βλάστηση.

Η επίσκεψη είναι εύκολη αφού από την παραλία του κανονιού πηγαινοέρχονται συνέχεια βάρκες και μικρά πλοιάρια.
Το όνομα μάλλον προήλθε από το μέγεθος και κυρίως το σχήμα του νησιού που για μερικούς έμοιαζε με το γνωστό τρωκτικό, αν και κατά τη γνώμη μας το νησάκι αυτό δεν μοιάζει καθόλου με ποντικό, ακόμη και με μεγάλη δόση φαντασίας δεν πλησιάζει καν στη μορφή αυτή αλλά περισότερο μοιάζει με καράβι, η παρακάτω λοιπόν μυθολογική προσέγγιση φαίνεται να του ταιριάζει περισσότερο.

Όπως αναφέρει ο Όμηρος στην Οδύσσεια, αυτό ήταν το καράβι των Φαιάκων που μετέφερε στο σπίτι του στην ΙΘάκη τον Οδυσσέα, οι θεοί δυσαρεστήθηκαν από αυτό και αποφάσισαν να τιμωρήσουν τους Φαίακες κατά την επιστροφή τους και λίγο πριν αυτοί μπουν στο λιμάνι, μετατρέποντας το καράβι και τους ναύτες σε πέτρα, έτσι το καράβι έγινε νησί, το σημερινό ποντικονήσι.

Κανόνι

Κέρκυρα αξιοθέατα - η μονή της Παναγίας των Βλαχερνών
Η μονή της Παναγίας των Βλαχερνών

Τοποθεσία νότια της πόλης στην ομώνυμη χερσόνησο δίπλα από το αεροδρόμιο, πήρε το όνομά της από ένα γαλλικό κανόνι τύπου πυροβολαρχίας που υπάρχει εκεί.
Από το κανόνι η θέα προς το Ποντικονήσι και το Μοναστήρι της Παναγίας της Βλαχέρνας με το αεροδρόμιο δίπλα, το πέραμα απέναντι και τις Μπενίτσες στο βάθος είναι μοναδική.

Η Γέφυρα του Κάιζερ

Κέρκυρα αξιοθέατα - γέφυρα του Κάϊζερ
Γέφυρα του Κάϊζερ

Η γέφυρα φτιάχτηκε στις αρχές του 20ου αιώνα και χρησιμοποιήθηκε από τον Κάιζερ Γουλιέλμο τον 2ο για να πηγαίνει από το Αχίλλειο στην παραλία και να απολαμβάνει το μπάνιο του μακρυά από αδιάκριτα βλέμματα, βρίσκεται 2 χιλιόμετρα βόρεια από τις Μπενίτσες

Η Πλατεία Σπιανάδα και το Λιστόν

Σπιανάδα στην Κέρκυρα
Σπιανάδα στην Κέρκυρα
Σπιανάδα στην Κέρκυρα
Σπιανάδα στην Κέρκυρα

Η Σπιανάδα είναι η κεντρική πλατεία της Κέρκυρας και τόπος συνάντησης των κατοίκων και των επισκεπτών της, περικλείεται από τις οδούς Ηρώων αγωνιστών πολυτεχνείου στα ανατολικά και βόρεια, Ελευθερίας και Καποδιστρίου στα δυτικά και την οδό Ακαδημίας στο νότιο τμήμα της, τη διασχίζει κάθετα ο οδός Δούσμανη.

Κατασκευάστηκε σύμφωνα με το στυλ των Βασιλικών Κήπων της Ευρώπης και είναι η μεγαλύτερη πλατεία των Βαλκανίων και μία από τις μεγαλύτερες της Ευρώπης. Στο κιόσκι της πλατείας γίνονται συναυλίες συμφωνικής ορχηστρικής μουσικής αλλά και πολλές άλλες εκδηλώσεις κυρίως κατά την περίοδο του καλοκαιριού.

Αγώνες κρίκετ επίσης είναι πολύ συχνοί, το κρίκετ είναι καθαρά Βρετανικό άθλημα που υιοθέτησαν οι Κερκυραίοι από την περίοδο της Αγγλικής κυριαρχίας στο νησί.Λιστόν στην Κέρκυρα
Η πλατεία βρίσκεται ακριβώς δίπλα στον πάντα γεμάτο κόσμο πεζόδρομο του Λιστόν με τα γαλλικής αρχιτεκτονικής κτίρια και τις πολλές καφετέριες.

Κέρκυρα - η πλατεία Σπιανάδα από το google earth
Κέρκυρα – η πλατεία Σπιανάδα από το google earth

Η κατασκευή του Λιστόν άρχισε το 1807 και τελείωσε το 1814 από τους Αυτοκρατορικούς Γάλλους του Ναπολέοντα με αποκλειστικό σκοπό τη στέγαση τότε του Γαλλικού στρατού.
Το κτίριο σχεδιάστηκε από το γάλλο αρχιτέκτονα Lesseps και υλοποιήθηκε και με τη βοήθεια του Έλληνα μηχανικού Ιωάννη Παρμεζάν.
Είναι ένα συγκρότημα κτιρίων που αναπτύσσονται γραμμικά στη δυτική πλευρά της Σπιανάδας, με ισόγειες τοξωτές στοές που οι ντόπιοι τις λένε βόλτες.

Η ονομασία Λιστόν δόθηκε από τους Κερκυραίους και προέρχεται από τη λέξη “Λίστα” που αναφερόνταν στη Λίστα των Ευγενών (Libro d`Oro) μιας και τα παλιά χρόνια μόνο οι ευγενείς που ήταν γραμμένοι σε αυτήν είχαν τη δυνατότητα να κάνουν τον περίπατό τους σε αυτό το σημείο της πόλης.

Σήμερα οι στοές του Λιστόν αποτελούν το κοσμικότερο σημείο της Κέρκυρας και είναι ο τόπος που συγκεντρώνει τον περισσότερο κόσμο, είναι γεμάτες με καφετέριες, εστιατόρια και γενικά μαγαζιά εστίασης, είναι το μέρος που είναι γεμάτο κόσμο χειμώνα καλοκαίρι.. τα δε ενοίκια για τις καφετέριες άγγιζαν, τουλάχιστον μέχρι πριν την οικονομική κρίση, αστρονομικά ποσά, πράγμα που εξηγεί και τις ακριβές τιμές σε αυτό το σημείο.

Η βόλτα πάντως μπροστά από τα βόλτα (αψίδες) του Λιστόν είναι κάτι που δεν έχει αποφύγει απολύτως κανείς και ο καφές στο Λιστόν είναι μια καθημερινή συνήθεια για πολλούς Κερκυραίους…

Το Αγγελόκαστρο

Κέρκυρα αξιοθέατα - Αγγελόκαστρο
Αγγελόκαστρο

Το δυτικότερο φυλάκιο της Βυζαντινής αυτοκρατορίας και του Δεσποτάτου της Ηπείρου όπου ανήκε και η Κέρκυρα ως τα 1267 βρίσκεται κοντά στο χωριό Κρήνη πάνω από την Παλαιοκαστρίτσα και δίπλα από την ομώνυμη μονή.
Χτίστηκε στις αρχές του 12ου αιώνα από τον Δούκα Άγγελο Κομνηνό τον Β! και στην ακμή του μπορούσε να προστατέψει σε περίπτωση ανάγκης ολόκληρο τον πληθυσμό της περιοχής, πάνω από 4000 ανθρώπους.

Στο εσωτερικό του σώζονται δύο μεγάλες δεξαμενές νερού και οι εκκλησίες των Ταξιαρχών και της Αγίας Κυριακής.
Η εκκλησία των Ταξιαρχών κτίστηκε το 1784 στη θέση παλαιότερης ενώ η Αγία Κυριακή είναι κτισμένη σε ένα μικρό σπήλαιο και έχει τοιχογραφίες του 18ου αιώνα.

Το Αγγελόκαστρο γνώρισε πολλές πολιορκίες αλλά δεν έπεσε ποτέ εκτός από μία φορά μετά από εξάμηνη πολιορκία των Ενετών το 1386, αργότερα το 1537 οι 8 μόνο άνδρες της φρουράς με τη βοήθεια των κατοίκων κατόρθωσαν να αποκρούσουν την επίθεση του Μπαρμπαρόσα, οι Τούρκοι απέτυχαν και πάλι να το καταλάβουν το 1571.

Τα ονόματα των χωριών της περιοχής προέρχονται από τα ονόματα των στρατιωτών οι οποίοι μετά τη λήξη της θητείας τους έπαιρναν κομμάτια γης για να εγκατασταθούν εκεί, ονόματα όπως Μακρής, Δούκας, Ασπιώτης, Μανάτος, Αρμένης κλπ κυριαρχούν στα χωριά Μακράδες, Δουκάδες, Ασπιωτάδες, Μανατάδες, Αρμενάδες, είναι οι απόγονοι εκείνων των Βυζαντινών στρατιωτών, αλλά και πολλά τοπωνύμια οικισμών όπως Γαρδελάδες, Βίστωνας έχουν ονομαστεί έτσι από στρατιώτες του Αγγελόκαστρου εκείνης της εποχής.

Η Εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα

Κέρκυρα αξιοθέατα - Αγιος Σπυρίδων εκκλησία
Αγιος Σπυρίδων εκκλησία
Κέρκυρα αξιοθέατα - Αγιος Σπυρίδων εκκλησία
Αγιος Σπυρίδων εκκλησία
Κέρκυρα αξιοθέατα - Μητρόπολη Κέρκυρας
Μητρόπολη Κέρκυρας

Το γνωστότερο θρησκευτικό μνημείο της πόλης, κτίσμα σαφώς επηρεασμένο από την Ιταλική τέχνη, είναι στην οδό Καλοχαιρέτου μπροστά από την πλατεία Ηρώων, τη γνωστή Πλακάδα τ`Αγιού.
Εκεί βρίσκεται το Λείψανο του Πολιούχου και προστάτη της Κέρκυρας Αγίου Σπυρίδωνα που μεταφέρθηκε στην Κέρκυρα από την Κωνσταντινούπολη μετά την άλωση το 1453.

Μετά την άλωση της Πόλης ο μοναχός Γρηγόριος Πολύευκτος στην προσπάθεια του να σώσει το σκήνωμα του Αγίου Σπυρίδωνα όπως και το σκήνωμα της αυτοκράτειρας – Αγίας Θεοδώρας τα έκρυψε σε σάκους με άχυρα με σκοπό να τα μεταφέρει στο άγιο Όρος.

Συνέβησαν διάφορα γεγονότα όμως στο δρόμο με αποτέλεσμα να φτάσει μέχρι την Παραμυθιά, εκεί βρήκε τον συντοπίτη του ιερέα Γεώργιο Καλοχαιρέτη και του παρέδωσε τα Αγια λείψανα, έτσι στα 1456 έφτασαν στην Κέρκυρα.

Από τότε το ιερό σκήνωμα του Αγίου Σπυρίδωνα αλλάζει πολλούς ιδιοκτήτες και κληροδοτείται, ή δίνεται σαν προίκα από τον ένα στον άλλον, μεταφέρεται από ναό σε ναό με κίνδυνο κάποια εποχή να μεταφερθεί στη Βενετία μέχρι που τελικά περνά στην κατοχή της οικογένειας Βούλγαρη.

Η Οικογένεια κατόρθωσε το 1577 να παραχωρηθεί χώρος από τις Βενετσιάνικες αρχές, στον οποίο κτίστηκε ο σημερινός ναός του Αγίου Σπυρίδωνα όπου και παραμένει μέχρι σήμερα το ιερό σκήνωμα του Αγίου.

Ο Άγιος σύμφωνα με την παράδοση έσωσε στο παρελθόν τους κατοίκους από επιδημίες και δύο φορές από τις επιδρομές των Τούρκων το 1673 και το 1716.
Η οροφή του ναού που απεικονίζει σκηνές από τη ζωή του Αγίου και τους Ευαγγελιστές είναι εντυπωσιακή, Το λείψανο του Αγίου φυλάσσεται σε ασημένια λάρνακα του 19ου αιώνα και αποτελεί ιερό κειμήλιο του ναού και σημείο αναφοράς της θρησκευτικής πίστης των Κερκυραίων.

Μόνο στην πόλη της Κέρκυρας υπάρχουν πάνω από 200 εκκλησίες, χαρακτηριστική είναι και η Μητρόπολη στην πλατεία Μητροπόλεως στο παλιό λιμάνι, δίπλα ακριβώς από το δικαστικό μέγαρο.
Στην Μητρόπολη φυλάσσονται τα λείψανα της Αγίας Θεοδώρας που μεταφέρθηκαν στην Κέρκυρα το 1456.

Μον Ρεπό

Ανάκτορο στη χερσόνησο του Κανονιού ακριβώς απέναντι από τα ερείπια της Παλαιόπολης, με πυκνόφυτους κήπους και καταπληκτική θέα προς τη θάλασσα.

Με την ένωση το 1864 είχε παραχωρηθεί στην τέως βασιλική οικογένεια και χρησιμοποιήθηκε σαν καλοκαιρινή της κατοικία.

Σήμερα ανήκει στο δήμο της Κέρκυρας που το έχει μετατρέψει σε μουσείο και τόπο που μπορεί να επισκεφτούν όλοι, λειτουργεί τις καθημερινές από τις 8 το πρωϊ μέχρι τις 7 το απόγευμα.

Τηλέφωνο επικοινωνίας το +30 26610 41369

Παλιά Περίθεια

Ένα εγκαταλελειμένο μεσαιωνικό χωριό που βρίσκεται ακριβώς κάτω από τον επιβλητικό Παντοκράτορα μέσα σε ένα οροπέδιο σε υψόμετρο 400 μέτρων που δεν είναι ορατό από πουθενά παρά μόνο από την κορυφή του βουνού.

Είναι ένα τυπικό παράδειγμα για το πως έχτιζαν τα χωριά τους οι κάτοικοι του μεσαίωνα ώστε να αποφεύγουν τις επιθέσεις και λεηλασίες των πειρατών.
Είναι γεμάτο από τα παλιά πέτρινα αρχοντικά που δείχνουν ένα πλούσιο παρελθόν, έτσι έχει αποκτήσει αρχαιολογική θα μπορούσε να πει κανείς αξία με αποτέλεσμα τα τελευταία χρόνια να επιχειρείται κάποια τουριστική εκμετάλευση με διάφορα μαγαζιά εστίασης όπως ταβέρνες που έχουν φτιαχτεί εκεί και προσφέρουν τοπικές σπεσιαλιτέ.

Το χωριό επισκέπτονται ειδικά τις Κυριακές περίεργοι για το παρελθόν Κερκυραίοι αλλά και ξένοι που έρχονται για να περπατήσουν στα ερημωμένα στενά καλντερίμια του χωριού και να δουν κάτι από την αρχιτεκτονική των χωριών του μεσαίωνα.
Υπάρχουν και δύο ηλικιωμένοι μόνιμοι κάτοικοι που συμπληρώνουν το σκηνικό, η Κα Ματέλα και ο Κος Γεράσιμος.

Μοναστήρια

Στην Κέρκυρα εκτός από τις πολυάριθμες εκκλησίες υπάρχουν και πολλά ονομαστά Μοναστήρια που αξίζει να επισκεφτείτε.

Από τα σπουδαιότερα είναι σίγουρα αυτό της Παλαιοκαστρίτσας, ένα από τα ομορφότερα μοναστήρια που έχετε επισκεφθεί ποτέ, υπάρχει επίσης το μοναστήρι της Μυρτιώτισσας ανάμεσα στα χωριά Πέλεκας και Βάτος, όπως και η Μονή Παντοκράτορα-Καμαρέλας στις Νυμφές, με τις 5 πολύ φιλικές και φιλόξενες καλόγριες, πάντα πρόθυμες να σας ξεναγήσουν.

Αξιοθέατα – Μνημεία – Μουσεία

Εκτός από τα παραπάνω στην Κέρκυρα υπάρχουν δεκάδες άλλα μνημεία και μουσεία που πρέπει να δείτε, όπως τα Αρχαιολογικό μουσείο, το Μουσείο Ασιατικής τέχνης, το Βυζαντινό Μουσείο και Μουσείο Αντιβουνιώτισσας, το Μουσείο Χαρτονομισμάτων, Μουσείο Σολωμού, το νεοσύστατο μουσείο Καποδίστρια στο προάστειο Ευρωπούλοι, τη Δημοτική Πινακοθήκη, Αναγνωστική Εταιρεία και άλλα, αναλυτικές πληροφορίες γι αυτά στη σελίδα για τα μουσεία στην Κέρκυρα.

Επίσης θα πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφτείτε μνημεία πολιτισμού όπως τα Παλαιό και νέο φρούριο, το ανάκτορο των Μιχαήλ και Γεωργίου στην κορυφή της Σπιανάδας που στεγάζει και αρκετά μουσεία και εκθέσεις, το κτίρια της Ιονίου βουλής, του Δημαρχείου και της Ιονίου ακαδημίας και φυσικά το ανάκτορο Αχίλλειο στο Γαστούρι, για όλα αυτά αλλά και άλλα δείτε πληροφορίες στη σελίδα για τα μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς στην Κέρκυρα.

Σχολιάστε