Αρχική » Ιστολόγιο » Όλα για την Κέρκυρα » Κέρκυρα Εκδηλώσεις και Πολιτισμός » Εκδηλώσεις και Φωτογραφίες Μεγάλης Εβδομάδας

Εκδηλώσεις και Φωτογραφίες Μεγάλης Εβδομάδας

Τελευταία ανανέωση 19 Νοεμβρίου, 2023 ώρα 09:31 πμ

Εκδηλώσεις Μεγάλης εβδομάδας

pasxa-kerkyra
Πάσχα κέρκυρα

Οι εορτασμοί στην Κέρκυρα για το Πάσχα είναι μοναδικοί, και προσελκύουν επισκέπτες από άλλα μέρη της Ελλάδας, που μαζί με τους ντόπιους και ξένους τουρίστες παρακολουθούν τις λιτανείες και τις θρησκευτικές λειτουργίες, και απολαμβάνουν όλες τις εορταστικές εκδηλώσεις.

Είναι το αποκορύφωμα της Ελληνικής Ορθόδοξης πίστης, μετά από τις σαράντα μέρες της Σαρακοστής, η οποία αρχίζει την Καθαρά Δευτέρα, όταν οι οικογένειες βγαίνουν και πετούν χαρταετούς στις παραλίες, ή στις πλαγιές του όρους Παντοκράτορα, και τρώνε όστρακα και άλλα νηστήσιμα.

Το Πάσχα στην Κέρκυρα αρχίζει πραγματικά την Κυριακή των Βαΐων, όταν γύρω από την πόλη γίνεται η περιφορά του ιερού λειψάνου του πολιούχου της πόλης Αγίου Σπυρίδωνα, με διάφορες λειτουργίες να γίνονται κατά μήκος της πομπής.

Η Λιτανεία είναι εξαιρετικά πολύχρωμη, με επικεφαλής τον μητροπολίτη που περιβάλλεται από τους ιερείς που φορούν άμφια με έντονα χρώματα, την πομπή συνοδεύουν συνεχώς όλες οι φιλαρμονικές τόσο από την πόλη της Κέρκυρας όσο και από τα χωριά, ολόκληρη η πόλη πάλλεται μέσα στη μουσική.

Κατά κάποιο τρόπο είναι το άνοιγμα προς τους εορτασμούς της Μεγάλης Εβδομάδας, όπου υπάρχουν καθημερινά λιτανείες που κλιμακώνονται και έτσι η θρησκευτική ένταση αυξάνεται κάθε μέρα. Όποιος θέλει να λάβει μέρος καλό θα είναι να ψάξει πληροφορίες για όλες αυτές τις εκδηλώσεις σε διάφορες ιστοσελίδες που εξηγούν το θέμα και το νόημα της κάθε εκδήλωσης

Μια πραγματικά όμορφη στιγμή είναι η λειτουργία το πρωϊ της Μεγάλης Παρασκευής, όταν το σώμα του νεκρού Χριστού κατεβαίνει από το σταυρό τυλιγμένο σε ένα σεντόνι που συμβολίζει την κάθαρση.

Μετά το πρωί της Παρασκευής υπάρχει μια αίσθηση προσμονής στον αέρα, ενώ οι επισκέπτες με αεροπλάνα και πλοία γεμίζουν κυριολεκτικά τα ξενοδοχεία του νησιού, οι εορτασμοί αυξάνονται με ξέφρενους ρυθμούς, με αποκορύφωμα την μαζική σε παρουσία κόσμου τα μεσάνυχτα το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου, γιορτή της Ανάστασης, έξω στο κιόσκι της πάνω πλατείας Σπιανάδας.

Οι Λιτανείες, το έθιμο των μπότηδων και η Ανάσταση

pasxa-ethimo-mpotidon
Έθιμο μπότηδων

Οι επισκέπτες προσελκύονται κατά χιλιάδες από τις μπάντες και τις λιτανείες που είναι μοναδικές στην Κέρκυρα.

Την Μεγάλη Παρασκευή το απόγευμα αρχίζουν οι πομπές των Επιτάφιων με κεντρική φιγούρα τη μορφή του νεκρού Χριστού. Από τις πιο θεαματικές είναι αυτή της Μητρόπολης που ξεκινάει από τον Καθεδρικό Ναό στις 9.30 το απόγευμα. Ακολουθεί το δρόμο ανεβαίνοντας τα Μουράγια, και φτάνει μέχρι τη μεγάλη πλατεία Σπιανάδα.

Η πορεία της είναι στρωμένη με κόκκινα και λευκά λουλούδια, και οι δρόμοι είναι γεμάτοι με ανθρώπους με αναμμένα κεριά. Σε όλη την πομπή ακούγεται από τις φιλαρμονικές ένα από τα πιο όμορφα Ορθόδοξα άσματα, ενώ τα φώτα στο Λιστόν είναι τυλιγμένα με μωβ φίλτρα, το χρώμα του πένθους.

Το κάθε χωριό έχει τον επιταφιό του, που συχνά συνοδεύεται από την τοπική μπάντα της πόλης και είναι πιθανό να δούμε αρκετούς το απόγευμα και το βράδυ. Μια ιδιαίτερα όμορφη περιοδεία επιταφίου γίνεται στο χωριό Γαστούρι, όπου με προπορευόμενη την τοπική μπάντα ο κόσμος φτάνει μέχρι το παλάτι του Αχιλλείου.

Όπως φαίνεται στη φωτογραφία το πλήθος είναι τεράστιο, γεμίζει την μεγαλύτερη πλατεία της Ευρώπης, θα το ζήλευαν ακόμη και οι πολιτικοί του 80.

Το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου στις 8 γίνεται άλλη μία περιφορά του σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνα που συνοδεύεται, όπως πάντα, από τον Μητροπολίτη ολόκληρο τον κλήρο, και τις μουσικές μπάντες.

Είναι εντυπωσιακό θέαμα και με πολύ κόσμο που μετά την πομπή προσπαθεί να πάρει καλές θέσεις στην πλατεία και την οδό Δούσμανη με σκοπό να παρακολουθήσει αργότερα ένα από τα μοναδικά και πιο ασυνήθιστα έθιμα που υπάρχουν.

Τη ρίψη στο δρόμο από τα μπαλκόνια όλων των σπιτιών κάθε είδους πήλινου αντικειμένου, από μικρές στάμνες μέχρι τεράστια αντικείμενα γεμάτα με νερό η όχι, το περίφημο πλέον έθιμο των μπότηδων που με αυτό γίνεται και η “πρώτη Ανάσταση”.

Το έθιμο ξεκινάει με το τέλος της περιφοράς του Αγίου Σπυρίδωνα λίγο πριν τις έντεκα, και ο εκκωφαντικός θόρυβος των πτώσεων συνοδεύεται από έντονες κωδωνοκρουσίες όλων των εκκλησιών και όπως πάντα υπό τις μουσικές των φιλαρμονικών που τώρα παίζουν χαρούμενα εμβατήρια, το έθιμο χαρακτηρίζεται από μια γενική ευφορία που μεταφέρεται αυθόρμητα σε όλο το πλήθος.

Κυριολεκτικά το απόλυτο στιγμιότυπο είναι η Ανάσταση το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου στο κιόσκι της πάνω πλατείας. Όλοι οι δρόμοι της πόλης είναι κατάμεστοι από πλήθη που κάνουν την κυκλοφορία αδύνατη, εκείνοι που δεν συμπαθούν τόση πολυκοσμία και δεν επιθυμούν να ταλαιπωρηθούν έχουν την ευκαιρία να βιώσουν το ίδιο την στιγμή της Ανάστασης σε κάθε χωριό του νησιού, όπου συνήθως αυτή γίνεται σε εξωτερικό χώρο σε κάποια εξέδρα, όπως στις Μπενίτσες.

Η λειτουργία της Ανάστασης ξεκινά στις εκκλησίες, αλλά γύρω στις 23:30 όλος ο κόσμος βγαίνει έξω πηγαίνοντας προς την πλατεία, ο καθένας με το κερί του, καθώς τα μεσάνυχτα ο μητροπολίτης φωνάζει το «Χριστός Ανέστη» αρχίζει ο τρελλός χορός των χιλιάδων πυροτεχνημάτων που κρατάει πολύ ώρα και είναι από τους φαντασμαγορικότερους που μπορεί να βιώσει κανεις ποτέ, το υπόλοιπο της λειτουργίας δεν ακούγεται πλέον λόγω του εκκωφαντικού θορύβου.

Οι Φίλοι και γνωστοί ασπάζονται ο ένας τον άλλο με το παραδοσιακό χαιρετισμό «Χριστός Ανέστη», τσουγκρίζοντας κόκκινα αυγά.

Έχει σειρά μετά το φαφοπότι, το έθιμο της μαγειρίτσας που εδώ τα ονομάζουμε “τσιλίχουρδα” και τα φτιάχνουμε διαφορετικά από ότι στην υπόλοιπη Ελλάδα, τα αρνίσια εντόσθια μαγειρεύονται με πολλά μυρωδικά χωρίς καθόλου ρύζι και δίνουν μια παχύρευστη σούπα που είναι μοναδικής νοστιμιάς, τα τσιλίχουρδα είναι λίγο βαρειά για το στομάχι αλλά ποιος ενδιαφέρεται αφού μετά οι περισσότεροι θα διασκεδάζουν μέχρι το πρωϊ.
Τα ψητό αρνί στη σούβλα έχει την επόμενη μέρα την τιμητική του όπως σε όλη την Ελλάδα.

Φωτογραφίες εκδηλώσεων της Μ. Εβδομάδας από προηγούμενα χρόνια

Δείτε εδώ φωτογραφίες και στιγμιότυπα από εκδηλώσεις του Πάσχα των προηγούμενων χρόνων

Διαβάστε επίσης

Πάσχα Κέρκυρα 2020: Η Πανδημία του Κορωνοϊού Ακυρώνει τις Εκδηλώσεις

|

Για το Πάσχα του 2020 θα ήταν αστείο να σκεφτόμαστε για εκδηλώσεις και πολύ περισσότερο για επισκέπτες, Αφού, για να περιορίσουμε την καταστροφή από τον COVID-19 όσο μπορούμε, δεν έχουμε άλλο τρόπο από την απομόνωση.… Δείτε περισσότερα

Σαγράδο και οι Μώροι: Λαϊκοί Μύθοι της Κέρκυρας

|

Λίγο μετά το μεσαίωνα, το Σαγράδο έγινε συνώνυμο ενός υπόγειου, στενού και βαθύ χώρου σαν στοά που δεν τον έβλεπε ποτέ ο ήλιος… Δείτε περισσότερα

Κερκυραϊκή Διάλεκτος: Λέξεις και φράσεις της Κέρκυρας

|

Η Κερκυραϊκή διάλεκτος είναι η Ελληνική γλώσσα με Ιταλικές Ελληνοποιημένες λέξεις που ακολουθεί την Ελληνική γραμματική και το συντακτικό… Δείτε περισσότερα

Χριστούγεννα στην Κέρκυρα

|

Τα Χριστούγεννα στην Κέρκυρα γιορτάζονται στις 25 του Δεκέμβρη…(Σοβαρά; δεν το ξέραμε!)… Δείτε περισσότερα

Πάσχα στην Κέρκυρα 2019

|

Φέτος η Κέρκυρα γιορτάζει τη μεγαλύτερη γιορτή της Ορθοδοξίας, Το Πάσχα την Κυριακή 28 Απριλίου… Δείτε περισσότερα

Πάσχα στην Κέρκυρα 2017

|

Το Πάσχα για την Ορθόδοξη εκκλησία φέτος είναι στις 16 Απριλίου.
Έτσι οι εκδηλώσεις στην πρωτεύουσα του νησιού μας την πόλη της Κέρκυρας, αλλά και στα περισσότερα πλέον χωριά, αρχίζουν από την Κυριακή του Θωμά που πέφτει στις 9 Απριλίου και οι υπόλοιπες αργίες είναι και η Παρασκευή 14 και η δεύτερη μέρα του Πάσχα στις 17 του μηνός.… Δείτε περισσότερα

Σχολιάστε